Veřejná zakázka: Zhodnocení funkce mokřadů v zemědělské krajině

Informace o veřejné zakázce

předchozí profil zadavatele Zadávací řízení bylo zahájeno na jiném Profilu:
Předchozí systémové číslo VZ: P12V00000784
Id předchozího profilu ve VVZ: 60052260

fáze zadávacího řízení Zadáno
Zakázka byla zadána.
DBID: 1557
Systémové číslo: P14V00001557
Evidenční číslo zadavatele: 6VZ44763/2012-14132
Počátek běhu lhůt: 24.09.2012
Nabídku podat do: 11.10.2012 10:00

Název, druh veřejné zakázky a popis předmětu

  • Název: Zhodnocení funkce mokřadů v zemědělské krajině
  • Druh veřejné zakázky: Služby

Stručný popis předmětu:
Dodavatel se na základě smlouvy o dílo zaváže:
1. Zpracovat stručný popis současného stavu vodního režimu zemědělské krajiny a na něj navázaných procesů, vycházející z ověřených dat o vodním režimu, klimatu, odnosu látek, erozi a zatížení recipientů:
a) Zpracovat souhrn výsledků reprezentativních příkladových studií současného stavu založených na dlouhodobém vlastním monitoringu, vlastních publikacích v recenzovaných časopisech a výběru z literatury z ČR a ze světa.
b) Popsat negativní environmentální a přírodní děje, které působí na zemědělskou krajinu a které ohrožují zemědělskou produkci v ČR lokálně nebo globálně.
c) Zpracovat souhrnné údaje o scelování, odvodňování pozemků, napřimování a zatrubnění drobných toků a jejich následcích. Dále zpracovat výčet biotopů, které zmizely z naší zemědělské krajiny, zejména pokud jde o mokřady, a jak se tato skutečnost odrazila na vodním režimu, odnosu látek do recipientů, biodiverzitě a mikroklimatu.
d) Zpracovat charakteristiku a příklady mokřadů zemědělské krajiny jako specifického krajinného prvku s důrazem na situaci v ČR. Kvantitativně popsat funkce mokřadů v zemědělské krajině. Popis bude vycházet z vlastních měření a z prací publikovaných v recenzovaných mezinárodních časopisech a monografiích: vodní režim (akumulace a retence vody, evapotranspirace, krátký oběh vody), akumulace organických látek, živin, těžkých kovů, biodiverzita, produkce biomasy. Uvést základní údaje o kapacitě různých typů mokřadů zadržovat látky a o jejich primární produkci.
e) Zpracovat principy a pravidla managementu různých typů mokřadů zemědělské krajiny pro zadržení látek a obnovu vodního oběhu.

2. Zpracovat kriteria fungování zemědělské krajiny:
a) Zpracovat přehled kritérií a metod kvantitativního hodnocení funkcí zemědělské krajiny.
b) Uvést příklady praktického využití kritérií a metod hodnocení krajiny,ekosystémů a ekosystémových funkcí zaměřené na toky vody, látek a energie vycházející prokazatelně z vlastních výsledků.

3. Zpracovat popis positivních funkcí mokřadů v zemědělské krajině podle formulovaných kritérií
a) Popsat interakci zemědělské krajiny (pole) a mokřadů zejména s ohledem na oblast eutrofizace, suchý vzduch, herbicidy.
b) Formulovat podklady pro hodnocení stavu zemědělské krajiny z katastrálních map, evidence půdy dle LPIS a dálkového průzkumu země.

4. Uvést praktické příklady z EU a ze světa:
a) Uvést praktické příklady o obnově vodního režimu a obnově mokřadů v zemědělské krajině za účelem zadržování vody a látek, opřené o dlouhodobou mezinárodní spolupráci žadatele.
b) Zpracovat analýzu možného uplatnění uvedených příkladů pro podmínky ČR.

5. Zajistit terénní šetření na úrovni vybraných katastrů o monitoringu a funkci mokřadů.
a) Provést terénní šetření na osmi vybraných katastrech a zhodnotit je podle následujících paramentů: zemědělská produkce za období 2007-2011, výskyt sucha/nedostatku vody, přívalové deště, eroze, eutrofizace vod, krajinný ráz, přítomnost/absence mokřadů.
b) Stanovit zadržování N a P látek na vybraných lokalitách s přítomností zjištěných mokřadních biotopů (kolorimetrické nebo elektrochemické stanovení obsahu N a P látek).
c) Využít metodu dálkového satelitního průzkumu hodnocení vybraných katastrů s přítomností zamokřených ploch na zemědělské půdě včetně možnosti hodnocení probíhající sukcese těchto biotopů v předchozím období se zaměřením na krajinářské hodnocení s identifikací základních krajinářských charakteristik: harmonické měřítko či vztahy v krajině, krajinné proporce, přírodní, historické či kulturní dominanty, vodní fenomén, textura krajiny, přírodní či estetické hodnoty krajinného rázu, atd. Součástí hodnocení bude vypracování analytických map s grafickou identifikací území o různé ekologické stabilitě (vyhodnocení pomocí koeficientu ekologické stability)

6. Zpracovat zobecnění funkce mokřadů v zemědělské krajině
a) Provést srovnání zemědělské krajiny relativně funkční (s mokřady) a zemědělské krajiny bez mokřadů.
b) Definovat odpovídající typy mokřadů a způsob jejich začlenění do zemědělské krajiny jako krajinného prvku v rámci principů Společné zemědělské politiky (dobré zemědělské a environmentální podmínky, princip „ozelenění/greening“v rámci prvního pilíře SZP).
c) Stanovit základní principy managementů vybraných typů mokřadů.
d) Zhodnotit efekt obnovy mokřadů - predikce na základě zkušeností a na základě znalosti principů funkce mokřadů v krajině formou tabulky základních orientačních kvantitativních údajů o kapacitě mokřadů ve vazbě na živiny, akumulaci organických látek a transformaci sluneční energie.

7. Na základě provedeného zhodnocení analýzy a funkce mokřadů v zemědělské krajině a v souladu s principy udržitelného využívání krajiny zpracovat návrh konkrétního opatření pro Program rozvoje venkova na období 2014-2020.
a) Zpracovat popis opatření, legislativní rámec, charakteristiku opatření, cíle opatření a rozsah opatření.
b) Vymezit podporované oblasti, podmínky poskytnutí podpory, způsob stanovení podpory, formu a výši podpory.

Postup zadání, předpokládaná hodnota

  • Postup: VZMR s uveřejněním výzvy
  • Režim veřejné zakázky: VZ malého rozsahu
  • Předpokládaná hodnota: 950 000 Kč bez DPH

Zadavatel

  • Úřední název: Česká republika - Ministerstvo zemědělství
  • IČO: 00020478
  • Poštovní adresa:
    Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 - Nové Město
  • Název odboru: Sekce pro fondy EU, vědu, výzkum a vzdělávání
  • Id profilu zadavatele ve VVZ: 403209

Adresa kontaktního místa

Nabídky, resp. žádosti o účast podávat na:
viz přiložená dokumentace

Položky předmětu

Zadávací dokumentace

Vysvětlení, doplnění, změny zadávací dokumentace

Veřejné dokumenty

Formuláře

URL odkazy

Plnění smlouvy na základě veřejné zakázky