Veřejná zakázka: Posouzení účinnosti travnatých pásů při omezování eutrofizace vod

Informace o veřejné zakázce

předchozí profil zadavatele Zadávací řízení bylo zahájeno na jiném Profilu:
Předchozí systémové číslo VZ: P12V00000783
Id předchozího profilu ve VVZ: 60052260

fáze zadávacího řízení Zadáno
Zakázka byla zadána.
DBID: 2035
Systémové číslo: P14V00002035
Evidenční číslo zadavatele: 6VZ45017/2012-14132
Počátek běhu lhůt: 24.09.2012
Nabídku podat do: 11.10.2012 10:00

Název, druh veřejné zakázky a popis předmětu

  • Název: Posouzení účinnosti travnatých pásů při omezování eutrofizace vod
  • Druh veřejné zakázky: Služby

Stručný popis předmětu:
Dodavatel se na základě smlouvy o dílo zaváže:
A. Provést rešerši všech existujících zemědělských subjektů zařazených do dotačního titulu zatravňování orné půdy (zatravnění výměry půdního bloku sousedícího s útvarem povrchových vod pomocí úředně uznané směsi nebo schválené regionální směsi) v rámci agroenvironmentálních opatření osy II. Programu rozvoje venkova na období 2007-2013 (dále „Zatravňování orné půdy/AEO“).
B. Zajistit výběr vhodných lokalit dle evidence zemědělské půdy v LPIS pro následné terénní odběry vzorků.
C. Vybrat cca 150 půdních bloků (v závislosti na klimatických podmínkách v době plnění zakázky), v rámci kterých bude realizován projekt. Jedná se o lokality, na kterých je hospodařeno v režimu dotačního titulu „Zatravňování orné půdy/AEO“, tj. byly zde v různém časovém období vysety travní pásy podél vodotečí za účelem snížení eutrofizace.
D. Sestavit tabulkovou databázi s půdní, klimatickou a managementovou charakteristikou těchto subjektů. Zohledněna bude zejména informace o době trvání titulu „Zatravňování orné půdy/AEO“.
E. Nastavit metodiku designu vzorkování a terénních měření s cílem maximalizace informace o pufračním účinku travnatých pásů v různých půdních a managementových podmínkách. Tento dokument bude předložen objednateli ke schválení před zahájením dalších prací.
a. V rámci nastavení designu podchytit stav půdních bloků před založeným travním pásem, uvnitř travnatého pásu a v gradientu proudu dané vodoteče za ním.
F. V rámci terénního šetření vybraných lokalit získat údaje o režimu hnojení v průběhu roků, kdy bylo realizováno opatření „Zatravňování orné půdy/AEO“.
G. Na všech lokalitách sledovat tok živin N a P látek z aplikace hnojiv a to prostřednictvím zadavatelem odsouhlasených analytických postupů stanovení koncentrace sledovaných sloučenin
a. Provést analýzu možného využití mobilních technik v agrotechnické praxi (mobilní kolorimetrický a elektrochemický analyzátor).
b. Statisticky porovnat výsledky obou metod.
H. Za účelem prokázání účinnosti travnatých pásů zpracovat statistickou analýzu pořízených dat. Analýza bude zaměřena na optimalizaci rozsahu travnatých pásů ve smyslu jejich pufračního účinku. Pomocí obecného regresního modelu bude zohledněn vliv několika spojitých kovariát (např. různých rychlostí vodního proudu v přilehlé vodoteči) i diskrétních faktorů (např. různých managementů hnojení). Zohledněno bude aditivní působení jednotlivých proměnných i jejich interakcí, přičemž pomocí regresního modelu se smíšenými efekty (LME či NLME) budou pro opakovaná měření na téže lokalitě (půdním bloku) zohledněny korelace.
I. Navrhnout metodiku využití mobilního kolorimetrického nebo elektrochemického analyzátoru s cílem využití těchto technik v agrotechnické praxi především s ohledem na distribuci nitrátů.
J. Ve všech vybraných travnatých pásech provést monitoring vybrané skupiny půdního edafonu (makrozoobentosu) s bioindikačním potenciálem ve smyslu reakce na hnojení.
K. Na základě získaných dat pro všechny lokality provést počítačové nasimulování dlouhodobé dynamiky dusíku v systému půda – rostlina. V závislosti na režimech hnojení bude pomocí SW modelu provedena analýza změn obsahu půdního dusíku v čase, a to v závislosti na daném managementu. Bude modelován:
- obsah minerálního N v různých hloubkových vrstvách půdy (g/m2)
- metabolizovatelný N v podzemních rostlinných zbytcích (g/m2)
- obsah N v aktivním zásobníku půdní organické hmoty (g/m2)
- obsah N v pomalém zásobníku půdní organické hmoty (g/m2)
- obsah N v pasivním zásobníku půdní organické hmoty (g/m2)
- celkový obsah N ve všech třech zásobnících půdní organické hmoty (g/m2)
- korelace mezi dávkami N hnojiv a změnami zásob půdního organického C
Bude provedeno:
- porovnání vlivu různých způsobů aplikace N-hnojení
- porovnání různých dávek N-hnojení
- porovnání statkových a umělých hnojiv
- porovnání různé doby aplikace N-hnojiv
- porovnání různých osevních postupů
- porovnání různých plodin
L. Pomocí případové studie konkrétních vybraných lokalit prověřit možnost aplikace metod dálkového satelitního průzkumu při hodnocení účinnosti opatření „Zatravňování orné půdy/AEO“ jakožto bariéry proti šíření N a P látek do vodotečí. Zohlednit časové hledisko.
M. Na základě vyhodnocení účinnosti travnatých pásů podél vodotečí na omezování hnojení N a P na kvalitu vody zpracovat posouzení míry účinnosti tohoto opatření a návrh na možné zvýšení efektivnosti tohoto opatření.

Postup zadání, předpokládaná hodnota

  • Postup: VZMR s uveřejněním výzvy
  • Režim veřejné zakázky: VZ malého rozsahu
  • Předpokládaná hodnota: 850 000 Kč bez DPH

Zadavatel

  • Úřední název: Česká republika - Ministerstvo zemědělství
  • IČO: 00020478
  • Poštovní adresa:
    Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 - Nové Město
  • Název odboru: Sekce pro fondy EU, vědu, výzkum a vzdělávání
  • Id profilu zadavatele ve VVZ: 403209

Adresa kontaktního místa

Nabídky, resp. žádosti o účast podávat na:
viz přiložená dokumentace

Položky předmětu

Zadávací dokumentace

Vysvětlení, doplnění, změny zadávací dokumentace

Veřejné dokumenty

Formuláře

URL odkazy

Plnění smlouvy na základě veřejné zakázky