Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Mohelnice, protipovodňová a revitalizační opatření, stupeň č.13 - č.16
Odesílatel Michaela Filipiecová
Organizace odesílatele INTEZA advice a.s. [IČO: 25084275]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 16.01.2019 10:18:32
Předmět Re: Žádost o vysvětlení kvalifikační dokumentace

Dotaz:
Žádáme Vás o objasnění kvalifikační dokumentace. V čl. 5. Elektronická komunikace v posledním odstavci zadavatel upozorňuje, že v případě požadavku na předložení dokladů o kvalifikaci a jiných dokladů v originále nebo úředně ověřené kopii musí být tyto doklady předloženy v elektronické podobě. V poslední větě tohoto odstavce zadavatel uvádí, že prosté skeny dokladů a dokumentů s fyzickými podpisy není možné akceptovat jako originály takových dokumentů a dokladů.
Jiný požadavek na doložení dokumentů a dokladů v kvalifikační dokumentaci není uveden, tudíž máme to chápat tak, že zadavatel požaduje jako elektronický originál pouze dokumenty podepsané fyzickými osobami?

Odpověď zadavatele:
Poslední odstavec čl. 5 kvalifikační dokumentace odkazuje na § 122 odst. 3 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, kdy zadavatel vyzve vybraného dodavatele k předložení originálů či ověřených kopií dokladů o jeho kvalifikaci, pokud je již nemá k dispozici. V samotné žádosti o účast či podané nabídce není dodavatel povinen předkládat dokumenty v originálech či ověřených kopiiích, nýbrž postačí kopie prosté.
Podáním žádostí o účast či nabídky prostřednictvím elektronického nástroje se mají dokumenty za automaticky elektronicky podepsané osobou, která dokumenty do nabídky vkládá - tyto doklady tedy budou automaticky považovány za originály. U dokladů, které není oprávněn podepsat dodavatel (např. potvrzení příslušného finančního úřadu, potvrzení příslušné okresní správy sociálního zabezpečení apod.) je nezbytné, aby byly tyto dokumenty buď elektronicky podepsány oprávněnými osobami, nebo aby byla provedena autorizovaná konverze listinného originálu do elektronické podoby, jinak tyto doklady není možné považovat za originály či úředně ověřené kopie.
Zadavatel připomíná, že výše uvedené se týká až případné žádosti o předložení originálů či ověřených kopií dle § 122 odst. 3 u vybraného dodavatele. Při podávání žádosti o účast či nabídky prostřednictvím elektronického nástroje stačí veškeré dokumenty vložit v prostých kopiích.